Lapin Panimo ja Kiuaspulla tuottivat yhdessä Lappi-Mallasleivän (13.8.19)

Lapin Panimo Rovaniemeltä ja Kiuaspulla (Kemijärven Leipomopalvelut Oy)
ovat tuottaneet yhteistyössä Lappi Mallasleivän. Oluen valmistuksessa maltaan
keitossa syntyvä mäski hyödynnetään leipätaikinassa ja tuloksena on
saaristolaisleivän lappilainen vastine: mehevä ja maukas herkku.

”Kehittelimme reseptiä kevään aikana ja koemarkkinoinnin perusteella tämä
maku sai runsaasti kehuja. Ekologisuus ja vegaanisuus ovat plussaa. Myös
ravintolat ja hotellit ovat kiinnostuneita lähellä tuotetusta leivästä”, toimitusjohtaja
Tuula Lehtola Kiuaspullasta kertoo.

Mallasleipä tulee alkuun myyntiin Lapin alueelle mm.  Ivalo, Rovaniemi, Kemijärvi,
Salla, Savukoski, mutta jakelua laajennetaan jatkuvasti.

Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla leipää on myynnissä Lapin Panimon Salakapakassa.
Jatkossa myös Lapin Panimon puodista saa ostaa Lappi-mallasleipää.

Lapin Panimolla huomattiin heti toiminnan alussa, että mäski on haluttua sivuvirtaa
oluen tuotannossa. Muun muassa Sinetässä nautakarjan kasvattaja hyödyntää
keitoksista jäävän mäskin lehmien herkuksi. Proteiiniannos mäskin muodossa
on erinomainen lisä lihakarjan ruokinnassa.

Asiassa lämmittää erityisesti ekologinen puoli; tunnetusti ruoantuotanto on yksi
merkittävimpiä ilmastoa lämmittävistä ja ympäristöä kuormittavista ihmisen
toiminnoista. Kiertotaloutta parhaimmillaan on käyttää kestävinä ravinnonlähteinä
ruoan tai juoman tuotannossa syntyviä sivutuotteita.

”Kiertotalous on vastuullisuutta, jota kuluttajat arvostavat päivä päivältä enemmän.
Tässä korostuu vielä lähituotanto ja lappilainen yhteistyö, joka tuo meille yrittäjille
enemmän hyvää kuin yksin punnertaminen”, toteaa toimitusjohtaja Arturs Dutka
Lapin Panimolta.


Yhdessä oluen keitossa syntyy mäskiä noin 400 litraa.
Arturs Dutka ja Aarne Vasalampi

Lisätiedot:

Tuula Lehtola, Kiuaspulla p. 044 052 5440
Arturs Dutka, Lapin Panimo p. 045 133 4410