Mitä yhteistä on oluella, lehmällä ja leivällä? Mäskihän se.

Mitä yhteistä on oluella, lehmällä ja leivällä? Mäskihän se.
Oluen valmistuksessa maltaan keitossa syntyy mäskiä, sivutuotetta, josta on erotettu vierre oluen panemista varten. Mäski on erittäin proteiinipitoista raaka-ainetta, jolla syötetään lihakarjaa ja siitä tehdään myös mitä maukkainta saaristolaisleipää. Vai pitäisiköhän sitä kutsua Lapissa tunturileiväksi.

Lapin Panimolla Rovaniemellä huomattiin heti toiminnan alussa, että mäski on haluttua sivuvirtaa oluen tuotannossa. Sinetässä nautakarjan kasvattaja hyödyntää keitoksista jäävän mäskin lehmien herkuksi. Proteiiniannos mäskin muodossa on erinomainen lisä lihakarjan ruokinnassa. Mehevöittäähän tuo lihan makuakin.

Leipään mäski löysi tiensä, kun Lapin Panimolla päätettiin testata, minkälainen leipä syntyisi mäskillä terästetystä taikinasta. Suussa sulavan herkullinen siitä tuli ihan amatöörivoiminkin, mutta kun kemijärveläiselle leipomolle, Kiuaspullalle, annettiin mäskit, syntyi kerrassaan loistavia makuja.

Panimon ensimmäiset testileivät olivat limpunmuotoisia ja niissä oli loraus Aihki Dark Lageria mausteena.

Kaikkien mieltä lämmittää asian ekologinen puoli; tunnetusti ruoantuotanto on yksi merkittävimpiä ilmastoa lämmittävistä ja ympäristöä kuormittavista ihmisen toiminnoista. Kiertotaloutta parhaimmillaan on käyttää kestävinä ravinnonlähteinä ruoantuotannossa syntyviä sivutuotteita.

Kiertotalous on vastuullisuutta, jota kuluttajat arvostavat päivä päivältä enemmän. Tässä esimerkissä korostuu vielä lähituotanto ja lappilainen yhteistyö, joka tuo yrittäjille enemmän hyvää kuin yksin punnertaminen.

Se jo tiedetään, että lehmät ovat tyytyväisiä mäskiherkkuunsa, mutta markkinatutkimukset ovat myös kertoneet, että Lapin Panimon ja Kiuaspullan mallasleipää odotetaan jo vesikielellä myyntiin. Tuotteistus on loppusuoralla. Nam!

AP