Pääsiäisen makuparit – suklaa ja mämmi oluen kanssa

Miltä kuulostaa tumma suklaa vaikkapa tumman lager-oluen kanssa tai todella

ennakkoluuloton makupari mämmi ja olut? Käsityöläisoluet avaavat uusia makumaailmoja jo itsessään, mutta lisäelämyksiä voi hakea yllättävilläkin yhdistelmillä.

Kysytäänpä suklaa-asiantuntijalta vinkit. Yrittäjä Jouko Rajanen Choco Delistä Rovaniemeltä tekee omin käsin mitä maukkaimpia ja kauneimpia suklaakonvehteja. Jo niiden katseleminen hivelee silmää: upeat väritykset tehdään käsin muottien pintaan. Raaskiiko näitä edes syödä. Kyllä kannattaa, sillä on maku on taivaallinen. Mutta laitetaanpa siihen kylkeen rovaniemeläisen Lapin Panimon käsityöläisoluita.

”Ehdottomasti kokeilisin tumman suklaan kanssa tummaa olutta”, Jouko sanoo ja tarttuu Kaamos Dark Lageriin, jonka neilikka-, kaneli- ja appelsiininkuorimausteet kiehtovat häntä.

”Tämä 85 % tumma suklaa peittää oluen maun alleen, mutta 72 prosenttinen antaa jo makuja molemmista. Paras on kuitenkin maitosuklaan kanssa. Oluen maut korostuvat hyvin, erityisesti neilikasta jää hyvä häivähdys.”

Valkosuklaan kanssa hän poimii parhaaksi olutmauksi vaalean Hippu Golden Pilsnerin. ”Ohra ja humala maistuvat, mutta eivät peitä suklaan makua.”

Paahdettu valkosuklaa saa kaverikseen Hanki Spring Bockin, joka onkin jo 6 % vahvuudeltaan. Korkeampi alkoholipitoisuus tekee oluesta runsaamman makuisen ja alkoholi myös keventää suklaan mahdollisia raskaita makuja.

”Ei huono! Syventää suklaan kermaista toffeeta.”

Loppupäätelmä on sama kuin yleensäkin: makuasioista ei voi kiistellä. Jokainen muodostaa omat makumieltymyksensä.

”Parasta on, että tehdään maisteluista sosiaalisia tapahtumia. Vertaillaan miten eri ihmiset maistavat erilaisia yhdistelmiä.”

Hyvä maistelutuokio kotona syntyy kokoamalla esimerkiksi muutamaa eri maitosuklaata, vahvaa tummaa suklaata ja valkosuklaata. Suklaan tulee olla huoneenlämpöistä, jotta maut pääsevät oikeuksiinsa. Siihen rinnalle muutamia eri tyyppisiä oluita, tummaa, vaaleaa ja vehnäolutkin sitrusmaisena voisi olla mainio yhdisteltävä. Makuparien välissä kannattaa juoda vettä tai neutraloida makuhermoja vaikkapa viinirypäleillä.

Entäpä se mämmi ja olut? Extremeä. Mämmi jo sinänsä jakaa vahvasti mielipiteet. Yleensä ne ovat yhtä mustavalkoisia kuin kerma ja mämmi – joko tykkää paljon tai sitten ei yhtään. Kokeilemisen arvoista on kuitenkin ottaa mämmiä sokerin kanssa ja Aihki Dark Lageria lasiin. Siinä pehmeät maltaat kohtaavat toisensa ja makuelämys on hämmästyttävän hyvä. Rohkeasti kokeilemaan! AP