Lapin Panimolla työskentelee panimoalan osaajia Saksasta
Lappi houkuttelee kansainvÀlisiÀ ammattilaisia
Lapin vetovoima on onnenpotku Lapin Panimolle RovaniemellĂ€. Alan kansainvĂ€lisiĂ€ ammattilaisia tarjoutuu tasaisesti töihin. VastikÀÀn MĂŒnchenin teknisen korkeakoulun panimoalan opiskelija suoritti harjoittelujaksoaan panimolla. HĂ€n halusi nimenomaan Lappiin. Samoin on vakituisella saksalaisella oluenpanijalla. HĂ€n haluaa asua perheensĂ€ kanssa Lapissa. Panimolla arvokasta osaamista hyödynnetÀÀn oluen panemisessa sekĂ€ prosessien ja tuotteiden kehittĂ€misessĂ€.
Christian Wendeler on opiskellut panimoalaa Saksassa ja valvoo tuotantoa sekĂ€ laatua perinteisten saksalaisten oppiensa mukaisesti jo lĂ€hes kolmenkymmenen vuoden kokemuksella alalta. ItĂ€valtalainen nuorimies Jonathan Wurdak tuo tuoretta nĂ€kemystĂ€ suoraan saksalaisesta MĂŒnchenin teknisestĂ€ korkeakoulusta. HĂ€n on loppusuoralla panimoalan opiskeluissaan ja jakaa 4,5 vuoden tietotaitoansa tiimille.
Monipuolinen osaaminen ja laajat verkostot tehostavat toimintaa
Aarne Vasalampi ja Arturs Dutka, pÀÀpanijat, iloitsevat uusista kollegoistaan. He tuovat uutta nÀkemystÀ, kokemusta ja laajat verkostonsa eri puolilta Eurooppaa. Esimerkiksi laitetoimittajien tunteminen auttaa nopeasti hankkimaan osia, joita ei vÀlttÀmÀttÀ Suomesta edes saa.
âJonathanilta saamme alan tuoreinta tietoa yliopistosta. Mm. laitteistojen ja tilojen pesemiseen on löydetty tehokkaampia tapoja, joiden ansiosta sÀÀstyy energiaa ja pesuaineita. Puhtaus on yksi tĂ€rkeimpiĂ€ tekijöitĂ€ oluen laadunvarmistuksessaâ, Aarne kertoo.
Tasalaatuisuus on jokaisen panimon tavoite
Tasalaatuisuus on jokaisen panimon tavoite. Moni voi tehdÀ yhden hyvÀn oluterÀn, mutta harvempi pystyy tekemÀÀn sen kerta toisensa jÀlkeen. Vankka osaaminen, tuotteesta huolehtiminen ja sen vahtiminen aistein sekÀ mittarein kaikissa tuotannon vaiheissa varmistaa tasalaatuisuuden. Prosessi hioutuu, kun useampi asiantuntija sparraa toisiaan.
âMoni asia on muuttunut nopeasti parempaan suuntaan. Esimerkiksi hiivan lisÀÀminen vierteeseen on saatu tehokkaammaksi ja hygieenisemmĂ€ksi. Oluen keittoprosessi on tehostunut, kun sisÀÀnmĂ€skĂ€ysveden saaminen oikeaan lĂ€mpötilaan on saatu nopeutettuaâ, Aarne kertoo kĂ€ytĂ€nnön esimerkkejĂ€.
MinkÀlainen on laadukas olut?
 Lapin Panimon neljÀ ammattilaista luonnehtivat oluen onnistuneen, kun on puhtaat ja tasapainoiset maut. Myös ulkonÀkö on tÀrkeÀ ja vaahtokin kertoo paljon.
Tasapainoisuus tarkoittaa, ettÀ pÀÀrooli on maltailla ja humalointi on maltillista. Puhtaat maut syntyvÀt Lapin erinomaisesta vedestÀ, ja luonnollisuudesta, mikÀ tarkoittaa, ettei lisÀaineita kÀytetÀ. Ei esim. maltaankorvikkeita, entsyymejÀ, kirkastimia tai vaahdonlisÀÀjiÀ. TÀllaiset maistuvat usein lÀpi.
Lapin Panimo on alusta lÀhtien paneutunut siihen, ettÀ oluesta tehdÀÀn maukasta ja laadukasta. Kun satojatuhansia turisteja tulee Lappiin nauttimaan luonnosta ja nimenomaan lappilaisista asioista, on oluenkin oltava oma paikallinen elÀmyksensÀ, joka vastaa turistin toiveisiin.