Lapin Panimolla työskentelee panimoalan osaajia Saksasta

Lappi houkuttelee kansainvälisiä ammattilaisia

Lapin vetovoima on onnenpotku Lapin Panimolle Rovaniemellä. Alan kansainvälisiä ammattilaisia tarjoutuu tasaisesti töihin. Vastikään Münchenin teknisen korkeakoulun panimoalan opiskelija suoritti harjoittelujaksoaan panimolla. Hän halusi nimenomaan Lappiin. Samoin on vakituisella saksalaisella oluenpanijalla. Hän haluaa asua perheensä kanssa Lapissa. Panimolla arvokasta osaamista hyödynnetään oluen panemisessa sekä prosessien ja tuotteiden kehittämisessä.

Christian Wendeler on opiskellut panimoalaa Saksassa ja valvoo tuotantoa sekä laatua perinteisten saksalaisten oppiensa mukaisesti jo lähes kolmenkymmenen vuoden kokemuksella alalta. Itävaltalainen nuorimies Jonathan Wurdak tuo tuoretta näkemystä suoraan saksalaisesta Münchenin teknisestä korkeakoulusta. Hän on loppusuoralla panimoalan opiskeluissaan ja jakaa 4,5 vuoden tietotaitoansa tiimille.

Monipuolinen osaaminen ja laajat verkostot tehostavat toimintaa

Aarne Vasalampi ja Arturs Dutka, pääpanijat, iloitsevat uusista kollegoistaan. He tuovat uutta näkemystä, kokemusta ja laajat verkostonsa eri puolilta Eurooppaa. Esimerkiksi laitetoimittajien tunteminen auttaa nopeasti hankkimaan osia, joita ei välttämättä Suomesta edes saa.

”Jonathanilta saamme alan tuoreinta tietoa yliopistosta. Mm. laitteistojen ja tilojen pesemiseen on löydetty tehokkaampia tapoja, joiden ansiosta säästyy energiaa ja pesuaineita. Puhtaus on yksi tärkeimpiä tekijöitä oluen laadunvarmistuksessa”, Aarne kertoo.

Tasalaatuisuus on jokaisen panimon tavoite

Tasalaatuisuus on jokaisen panimon tavoite. Moni voi tehdä yhden hyvän oluterän, mutta harvempi pystyy tekemään sen kerta toisensa jälkeen. Vankka osaaminen, tuotteesta huolehtiminen ja sen vahtiminen aistein sekä mittarein kaikissa tuotannon vaiheissa varmistaa tasalaatuisuuden. Prosessi hioutuu, kun useampi asiantuntija sparraa toisiaan.

”Moni asia on muuttunut nopeasti parempaan suuntaan. Esimerkiksi hiivan lisääminen vierteeseen on saatu tehokkaammaksi ja hygieenisemmäksi. Oluen keittoprosessi on tehostunut, kun sisäänmäskäysveden saaminen oikeaan lämpötilaan on saatu nopeutettua”, Aarne kertoo käytännön esimerkkejä.

Minkälainen on laadukas olut?

 Lapin Panimon neljä ammattilaista luonnehtivat oluen onnistuneen, kun on puhtaat ja tasapainoiset maut. Myös ulkonäkö on tärkeä ja vaahtokin kertoo paljon.

Tasapainoisuus tarkoittaa, että päärooli on maltailla ja humalointi on maltillista.  Puhtaat maut syntyvät Lapin erinomaisesta vedestä, ja luonnollisuudesta, mikä tarkoittaa, ettei lisäaineita käytetä. Ei esim. maltaankorvikkeita, entsyymejä, kirkastimia tai vaahdonlisääjiä. Tällaiset maistuvat usein läpi.

Lapin Panimo on alusta lähtien paneutunut siihen, että oluesta tehdään maukasta ja laadukasta. Kun satojatuhansia turisteja tulee Lappiin nauttimaan luonnosta ja nimenomaan lappilaisista asioista, on oluenkin oltava oma paikallinen elämyksensä, joka vastaa turistin toiveisiin.


Muita uutisia