Tilinpäätöstiedote - Lapin Panimon heitteinen vuosi päätyi plussalle

Lapin Panimon viime tilikausi oli vaikea, mutta päättyi lopulta hyvin. Tilinpäätös oli voitollinen. Tilikauden liikevaihto oli 692 851,57 euroa (883 226 euroa v. 2020) ja voitto 67.211,64 euroa (55 483,58 euroa v. 2020).

”Vuosi oli yhtä vuoristorataa, se alkoi hyvin ja sitten myynti lakkasi lähes kokonaan. Heinäkuu oli erinomainen. Sitten taas hiljeni. Onneksi loppuvuoden myynti meni hyvin”, hallituksen puheenjohtaja Antti Kuivalainen summaa viime vuoden.

Tunturikeskusten sulkeutuminen juuri ennen pääsiäistä 27.3.2020 ja ravintoloiden valtakunnallinen sulku 4.4.2020 iskivät Lapin Panimoon kipeästi. Panimo myy normaalisti tuotteistaan 60 % ravintoloiden kautta.

Joulumyyntiin varauduttiin hyvillä varastoilla ja tuomalla sekä Lapin Joulu- että Kaamos-olut myyntiin. Suomalaiset täyttivät tunturikeskukset ja sekä vedet että oluet kävivät kaupaksi.

Satsaus omiin myyntikanaviin kannatti

Panimo päätti hakea lisämyyntiä omilla myyntikanavilla. Panimomestari Arturs Dutka rakensi kesäksi omin käsin terassin. Olutta myytiin tuoreena mm. kolmen litran tonkissa suoraan säiliöistä.

Suomalaisia kesämatkailijoita houkuteltiin terassille ja puotiin tienvarsimainoksilla. Siinä onnistuttiin.

Kolmen lähes kuolleen kuukauden jälkeen heinäkuu oli Lapin Panimolle erittäin hyvä. Päätettiin panostaa isompaan puotiin ja rakentaa panimon yhteyteen oma pubi.

”Marraskuun alussa avasimme laajennetun panimopuodin ja uuden pubin. Ne vetivät alusta lähtien asiakkaita panimolle. Myös panimokierroksia taottiin ennätysmäärä, vaikka jouduimme ryhmärajoituksia tekemään koronaohjeistusten mukaisesti”, kertoo Arturs Dutka.

Tuotekehityksessä paneuduttiin marjaisiin juomiin

Alkoholitonta valikoimaa laajennettiin puolukalla ja karpalolla maustetuilla Kaltio-kivennäisvesillä. Samalla kehitettiin puolukalla maustettu Kide-puolukkalonkero. Jälleenmyyjät ottivat ne valikoimiinsa.

Toiveikkaina kohti tulevaa kesää 

Panimomestari on luottavainen tulevan suhteen, mutta on pahoillaan ravintoloiden ahdingosta.

”Ravintoloiden puolesta olen hyvin huolissani. Toivottavasti niiden tilanne paranee.”

Kesästä Dutka uskaltaa jo odottaa parempaa aikaa. Pandemia hellittää ja rokotukset etenevät.

”Asiakkaat ovat jo löytäneet pubin ja kaupan. Uskon, että yhä useampi istahtaa myös uudelle isommalle aurinkoterassillemme. Meillä on suunnitteilla monenlaisia tapahtumia kesän aikana.”

 

Lisätiedot: Hallituksen puheenjohtaja          Antti Kuivalainen p. 040 779 6890

Panimomestari ja toimitusjohtaja                  Arturs Dutka        p. 045 133 4410


Muita uutisia